We save great beauty
www.allicin-treecare.nl

Ziekteverschijnselen

De kastanje ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Pseudomonas Syringae. Het is een sluipende ziekte die de weerstand van de kastanjeboom ernstig aantast zodra de bacterie zich in het vaatstelsel heeft genesteld.

De kastanjeboom probeert zich daar tegen te verdedigen door de zieke delen van het vaatstelsel af te sluiten en een soort roestbruine hars te produceren die langzamerhand zwart wordt. Naarmate de ziekte vordert sluit de boom steeds meer delen van vaatsysteem af waardoor er minder voedingsstoffen alle delen van de boom kunnen bereiken.
Uiteindelijk bezwijkt de kastanje meestal niet aan de bacterie, maar aan de secundaire verschijnselen, zoals houtrot, schimmels, zwammen en ongedierte dat zich tussen de bast en dode stukken hout nestelen en het afbraak-proces versnellen.

Herkenning
Dunnere bladbezetting: de kruin van de boom krijgt een dunnere bladbezetting omdat de kastanje de sapstroom gedeeltelijk blokkeert. Dat is al in een vroeg stadium te herkennen. Vaak zijn de bladeren dan kleiner en lichter van kleur (zie de foto hieronder).
 
Dunne bladbezetting
Dunne bladbezetting
kleinere bladeren, lichter van kleur
Vroegtijdig verdorren
Vroegtijdig verdorren
De bladeren in de kruin worden bruin, verdorren en vallen af. Dit gebeurt al ver voor de herfst
 
Dode takken
Dode takken
Het jaar daarop verschijnen er dode takken boven in de kastanjeboom.
Bloedings plekken
Bloedings plekken
Er verschijnen zogenaamde bloeding plekken waar een roodbruine vloeisof uit lekt.
 
Scheuren in de bast
Scheuren in de bast
Er verschijnen scheuren in bast. De bast zit los. Als men op de bast klopt met bijvoorbeeld een hamer hoor je een hol geluid
Schimmels & zwammen
Schimmels & zwammen
Daarna ontstaan er schimmels, houtrot en zwammen. De schimmels vormen witte draden (Mycella) in het aangetaste hout. De verschijnselen hoeven niet in deze volgorde op te treden. Vaak is de boom al aangetast, maar verschijnen bijvoorbeeld de bloedingsplekken pas later.